fbpx
Fel

A szezonális hajhullás úgy 1-1,5 hónapon keresztül tart, legfőbb oka pedig a nyomelemek és a vitaminok hiánya. A nyári változatos és egészséges táplálkozást ilyenkor felváltja az őszi, sokkal kevésbé ideális étkezés.

A hideg hónapokban jóval kevesebb friss zöldséget, gyümölcsöt eszünk, aminek bizony nem csak a gyakori nátha lehet az eredménye.

d19c9c3ff7242f6eea9e818003cff616A hajhagymák az egészségtelen étkezés hatására meggyengülhetnek, emiatt a szálak sokkal könnyebben kihullanak, mint egyébként.

Gyakori veszély lehet még a megfázás, ami érintheti a hajszálaidat is: ez ugyancsak fokozott hajhulláshoz vezet, sőt olyan kellemetlen tünetekkel járhat, mint a korpásodás, viszkető, húzódó fejbőr.

Bármennyire is megdöbbentő, egy nap könnyen kihullhat akár 50-100 hajszálad is, igaz, ez jó eséllyel fel sem tűnik neked, emiatt a szám irreálisan soknak hathat.

Azonban nem csak hajmosás, fésülködés közben távoznak a meggyengült szálak, hanem a nap folyamán bármikor kihullhatnak. De hogyan is kell elképzelni a hajszálak életútját?

10-20%-uk állandóan nyugalmi állapotban van és megközelítőleg 3 hónapig pihen, a fennmaradó 80-90% pedig kb. 4-8 éven át folyamatosan növekszik.

Amikor a növekedés megáll, akkor az említett 50-100 hajszál napi rendszerességgel kihull. Ez azonban a természetes hajváltás szerves része, nem kell miatta aggódni. Persze nem tudod számon tartani, egy nap mennyi hajszálat vesztesz, de ha úgy érzed, jelentősebb a ritkulás, ideje az alábbiakra fokozott figyelmet fordítano

A haj egészségére hatalmas befolyással van a táplálkozás, ha nem is rögtön, de meglátszik, hogy a test hiányt szenved ásványi anyagokból és vitaminokból.

Az őszi, téli szezonban pótolnod kell a B-vitaminokat, a vasat, a rezet, továbbá a cinket. Ezek létfontosságúak, ha nem szeretnéd, hogy megritkuljon a frizurád. De miért is van rájuk szükséged?

A B-vitaminok erősítik és táplálják a hajat, szabályozzák a faggyútermelést, aktiválják a hajhagymák anyagcsere-folyamatait.

Amennyiben nincs elegendő vas a szervezetedben, a hajhullásod könnyen felgyorsulhat, miközben a rézhiány ahajszerkezet romlásáért lehet felelős.

A cink pedig valódi támogató: serkenti a haj növekedését, az új hajsejtek képződését és óvja a hajhagymákat a gyulladástól.

Sokat segítenek a szezonális komplex multivitaminok, de akár célzottan is szedheted a hiányzó tápanyagokat (egy részletes vérkép sokat segíthet ilyenkor).dfdc092d9a2a8d44ae32de559dcb0537

Rezet találsz a teljes kiőrlésű termékekben, a hüvelyesekben, a dióban, mogyoróban, aszalt gyümölcsökben és az élesztőben. Utóbbi B-vitaminokban is bővelkedik, de pótolhatod a májból, leveles zöldségekből, búzacsírából.

Különösen sok cinket tartalmaz a friss osztriga, a hús, a tojás és a sajt. Vasat leginkább szintén a húsfélékből nyerhetsz, de bátran fogyassz sóskát, spenótot, spárgát, bogyós gyümölcsöket és hüvelyes zöldségeket.

A vas felszívódásához is létfontosságú a C-vitamin, amit szintén érdemes pótolnod a hideg hónapokban.

Nagyon fontos, hogy ősszel még jobban ügyelj a fejbőröd egészségére, hiszen az a jelentős hőmérséklet különbség hatására pár pillanat alatt megfázhat.

Elég, ha nem szárítod meg teljesen a frizurádat, vagy a meleg szobából sapka nélkül vágsz neki a mínuszoknak (ez különösen veszélyes edzés után, amikor jól megizzasztottak).

A szezonban a fokozott igénybevételnekmegfelelő termékeket érdemes választanod a hajápolás során. Ezek a készítmények növelik a haj vitalitását éscsökkentik a hajhullást, így őszre tökéletes választásnak bizonyulnak.

Szerző: Muzsik Edina

Forrás: https://www.muzsik.hu/index.php/2015/10/21/megremiszt-az-oszi-hajhullas-ezt-teheted-a-kellemetlen-tunetek-ellen/

-10 % KEDVEZMÉNY*

Iratkozz fel hírlevelünkre és szerezd

meg a -10 %-os kupont.

*A kiállítástól számított 30 napig érvényes.
Kizárólag egyszeri, online felhasználásra.

Sikeresen feliratkozott a hírlevélre

Hiba történt a kérés elküldése közben. Kérlek próbáld újra.

Selective Professional will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
You don't have permission to register

Reset Password