fbpx
FEL

Szőkítés hatékonyan és kíméletesen, a tökéletes szőkítés titka

A szőkítéssel, felvilágosítással kapcsolatban az évtizedek során a vendégekben és fodrászokban egyaránt kialakult egy határozott elképzelés: „a szőkítés nagyon ártalmas a haj számára”. Ennek a negatív „mítosz”-nak a kialakulásához sajnos nagy mértékben hozzájárul a fodrászok felkészületlensége és nem megfelelő anyagválasztása is.
Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb technikai tudnivalókat és tévhiteket, hogy mostantól minden szőkítésed tökéletes legyen!

Tökéletes szőkítés – buktatók és tévhitek

 

 Mi a szőkítés? 
A szőkítés egy erős kémiai reakció: oxidáció, amely során a hajban lévő természetes és mesterséges pigmentek zsugorodnak és elszíntelenednek. A reakció során hő szabadul fel, ami a hajszerkezetből vizet von el.

 Mindenféleképpen szőkíteni KELL, ha: 

 • a felvilágosítás mértéke natúr hajon meghaladja az oxidációs hajfesték szőkítési mértékét (pl.: 5-ös alapból 10-es színmélység)
 • a már festett hajon kívánunk, akár csak 1-2 árnyalatot felvilágosítani a meglévő színhez képest (a festék festéket NEM világosít)
 • nagyon mély, natúr, vagy már festett 1,2,3-színmélységből kívánunk világosabb hajszínt elérni: ebben a színmélységben ugyanis a hajban rengeteg még a pigment mennyiség, amit csak szőkítéssel tudunk eltávolítani.
 • extrém, pasztell vagy hamvas színeket akarunk megvalósítani: ezen hajszínek megvalósításához, a hideg hamvas árnyalatok érvényesülésének érdekében, az alapot 1 teljes árnyalattal világosabbra kell beállítani
 • új festéstechnikákat alkalmazunk (balayage, ombre, copacabana, babylights stb.)

 A tények, amiket gyakran elfelejtünk: 

1.
A szőkítő termékeknél nincs meghatározott, kőbevésett hatóidő (használati javaslatban a maximális hatóidők vannak jelezve), hanem ez függ a felhasznált hidrogén peroxid (Active Use) erősségétől és a haj vastagságától, szerkezetétől. A hatóidőt folyamatosan ellenőrizni kell.

2.
A magasabb volumenű oxidálószer használata nem eredményez erősebb hatásfokot,
csak gyorsabb reakciót, ami nem minden hajszerkezetnél engedhető meg! Leggyakrabban 3%-os oxidálószerrel érdemes kezdeni és csak akkor emelni a szintet, ha a szőkítés nem hozza a várt eredményt.

3.
Szőkítőport vagy krémet mindig mosatlan (2 napos) hajon, csak olyan fejbőrön használjuk, ahol nem található fejbőrsérülés, seb, pír vagy egyéb elváltozás.

4.
Közvetlenül az erősebb kémiai kezelések (dauer, szőkítés, szuperszőke hajfesték, tartós hajegyenesítés) után soha nem szabad szőkíteni, még a Power Plex használata mellett sem! Várjunk legalább 2-3 hetet.

5.
Mindegyik szőkítő terméknél kövessük a használati utasításban megadott javasolt keverési arányokat.

6.
Európai hajaknál
soha ne alkalmazzunk 9%-nál magasabb oxidálószert a szőkítéshez.

7.
Fejbőrre és vékonyszálú hajra
, kizárólag a Decolor Vit Scalp szőkítőport alkalmazzuk. Más szőkítő terméket fejbőrre ne tegyünk.

8.
Minden szőkítés előtt végezzünk túlérzékenységi próbát, alapos hajdiagnosztikát és mélyinterjút a vendéggel a korábbi hajkezelésekkel/szőkítésekkel kapcsolatban. Ha a vendég ammónia érzékeny, ajánlani lehet a Mild Blond ammóniamentes szőkítőport, amely kizárólag a saját, olaj bázisú Mild Oxy oxidálójával keverhető.

9.
Amennyiben a vendég hajszerkezete az adott állapotban nem alkalmas a szőkítés végrehajtásához, mondjunk bátran NEM-t és végezzük el a személyre szabott hajszerkezet építés valamelyikét: Power Plex, On Care Repair, On Care Densifill.

10.
Tévhit,
hogy a szőkítés sokkal ártalmasabb, mint a Szuper szőke hajfestékek használata. A szuperszőke hajfestékek hatása korlátozott, de magas az ammónia tartalmuk és magas 12%-os oxidálót kell alkalmazni. A tökéletes eredményhez számításba kell venni a haj vastagságát és tudni kell, hogy a szuperszőkítők 6-os, de inkább 7-es alapról hozzák a kívánt árnyalatot. Ezeknél sötétebb kiindulási alapnál, minden esetben szőkíteni kell!

11.
Egy folyamatban a szőkítő termék, lemosás nélkül, egymás után többször is alkalmazható a hajszerkezet ismeretében és a megfelelő oxidáló erősségének kiválasztásával. Az adott hajszerkezet és a kémiai folyamat megfigyelésének függvényében válasszuk, először a gyengébb 3%, majd 6% és szükség esetén akár a 9% oxidálót.

12.
A szőkítésnél minden esetben használjuk ki a Power Plex jótékony hatását és használjuk minden műveletnél a hajban lévő új kötések kialakítására.

13.
Óriási segítséget nyújt a már festett hajak szőkítéséhez a DecolorVit Oxy Reload speciális termék, aminek alkalmazása során, a szőkítést megelőzően, a hajban lévő mesterséges és natúr pigmentek közötti kötést megszünteti, ezáltal kimoshatóvá válnak a nemkívánatos pigmentek, így a szőkítés könnyebb, gyorsabb és egyenletesebb lesz. Figyelni kell ara, hogy az Oxy Reload lemosásánál ne sérüljön meg a fejbőr, mert akkor a szőkítés csíphet.

14.
A szőkítés alatt folyamatosan szellőztessük a hajat és ellenőrizzük a szőkítés fokát. Amennyiben elértük, akár a javasolt ható idő előtt a megfelelő eredményt, alaposan mossuk le a hajat ügyelve, hogy sehol se maradjon maradék, különösen a fülek mögötti részen.

15.
A szőkítő termékhez mindig a speciális Active Use oxidálót használjuk, mert az „anti yellow” pigment tartalma megnöveli a „fehér” hatást. A gél állaga megakadályozza a kiszáradást és a haj fényes és egészséges marad.

16.
A szőkítést követően a színmegvalósításhoz körültekintően kell megválasztani a megfelelő festék receptúrát. Általánoságban jellemző, hogy a kutikula már nyitott, ezért az elérni kívánt szín és a hajvastagság függvényében általában elegendő az alacsonyabb 3%-6% oxidáló vagy színező használata.

17.
A szőkítést követően a színmegvalósításhoz ne használjunk hajfestéket a szuper szőkék csoportjából!! A színt a színskála valamely árnyalatából válasszuk.

18.
A szőkítést és színmegvalósítást fejezzük be a speciális On Care Repair ápolókkal és benthagyó kondicionálókkal. Szőkítésnél különösen javasolt a Power Plex Mask alkalmazása. Közvetlen a szőkítés után nem javasolt a hajvasaló használata, különösen magas hőfokon nem! Ha feltétlenül szükséges a hajvasalás, kizárólag 1800 C alatt, kötelezően az Up to 230 0 hővédő spray használata mellett. Szakszerűen a következő 72 órában a hajat pihentetni kell!

 Gyakran elkövetett hibák: 

 • Egy korábban nem sikerült dauer vagy kémiai tartós hajegyenesítés a hajban nagyon nagy problémát okozhat. A sebes vagy irritált fejbőrön pedig a termék csíphet. Kérdezzük ki a vendéget alaposan az előzményekről!!
 • Túllépjük a maximális javasolt hatóidőt
 • Nem szellőztetjük a hajat megfelelően, különösen veszélyes a fóliában történt melírozás, ilyenkor folyamatosan ellenőriznünk kell a haj állapotát!
 • Túl magas oxidálót választunk az adott hajszerkezethez, ami egy intenzív égési folyamatot eredményez, amely során a kutikula megperzselődik és mi azt „sárgára szívásnak” látjuk, de igazából a szőkítési folyamat el sem indult a hajban.
 • A szőkítő termékek nem megfelelő kiválasztása és az elegy nem megfelelő (mérés nélküli) elkészítése.

 

Szőkítő termékeink:

 

DecolorVit PLUS porzásmentes univerzális szőkítőpor mindenféle szőkítési technikákhoz.
DecolorVit SCALP közvetlen fejbőrre és vékonyszálú hajra alkalmazható szőkítőpor.
DecolorVit ART speciális szőkítőkrém a legújabb divat melír technikákhoz.
DecolorVit RELIGHT speciális tonizáló szőke és már szőkített hajak és melírok felfrissítésére és fényének növelésére (hamvas, bézs, arany).
DecolorVit Oxy Reload – egyedülálló pigmenteltávolító termék színkorrekcióhoz és pigmentfelhalmozódáshoz
DecolorVit NOVA ultra 9 árnyalat felvilágosító hatással bíró szőkítő újdonság.
MILD BLONDE ammónia-mentes gyors szőkítőpor ammóniára érzékeny vendégek számára.


 

Decolorvit Nova

Lépd át a szőkítés határait a Selective Professional legújabb innovációjával!

A termék speciális enzim komplex-el dúsítva érkezik, hogy a szőkítés a legnagyobb hatékonysággal működjön, akár 9 árnyalatig!
 Aktív összetevők: 

Enzim komplex: A speciális amino-sav komplex segíti az oxigén felszabadulását, amikor az anyag peroxiddal érintkezik. Használatával csökken a szükséges oxidáló szer koncentrációja, így a szőkítés kevésbé lesz roncsoló hatású és agresszív.
Meteorit por: A meteorit portól a termék egyedülálló, luxus érzetet nyújt és hihetetlenül erőssé teszi a hajat.

 Használata: 

A Decolorvit Nova szőkítőpor kizárólag a speciális, Active Use oxidálószerrel használható! Az Active Use termékek mindegyike már önmagában is tartalmaz a sárga és narancs árnyalatokat semlegesítő kék és violet pigmenteket, emellett gél állagának köszönhetően a hajszál megőrzi hidratáltságát és nem szárad ki annyira, mint a klasszikus oxidálószerek használata során.
Mivel szőkítés közben minden szőkítő termék a környezetében található nedvességet használja fel az oxidációhoz, ha ez a nedvesség elfogy, a hajban lévő vizet kezdi a termék “elégetni”. Minél nagyobb az oxidálószer koncentrációja, annál gyorsabb az égés, és annál jobban kockáztatjuk a hajszálak épségét. Az Active Use gél 1000-szer több nedvességet képes megkötni magában, mint a folyékony állagú oxidálószerek, így a szőkítés során a haj természetes nedvességtartalma szinte alig kerül felhasználásra.

A keveréket száraz hajon alkalmazzuk, és a hatóidő alatt folyamatosan figyeljük a szőkítés mértékét. Amennyiben szükséges, lemosás nélkül kenjük át újra egy frissen kevert adag szőkítő keverékkel, különösen figyelve a festett részekre.

Ne használjunk búrát és klimazont a hatóidő lerövidítésére, és kerüljük a fém eszközök alkalmazását is!

A terméket ne használjuk többször szőkített, nagyon vékonyszálú, érzékeny, sérült hajon!
 Keverési arányok:  

Maximum 9%-os Active Use oxidálószerrel használd! A legtöbb esetben a 3% is tökéletes eredményt garantál.

Maximum hatékonyság – szőkítés 9 árnyalatig: 1+1.5
Maximum gyorsaság – szőkítés 8 árnyalatig expressz sebességgel, de kíméletesen: 1+2
Egyenletes, ellenőrizhető, fokozatos szőkítés: 1+2.5

PowerPlex kötéserősítő védelem:

Ismerkedj meg a POWERPLEX-szel, a legújabb, olasz színszakértők által kifejlesztett kötéssokszorosító technológiával!

A Selective Professional egyedülálló fejlesztése, a POWERPLEX megóvja a haj szerkezetét még extrém szőkítés közben is, így mostantól minden elképzelésedet megvalósíthatod, miközben vendéged hajszálai élettel telivé, teltté és ragyogóvá válnak már egyetlen kezelés által! A POWERPLEX technológia minden vegyi kezelés kiegészítése képpen használható a hajtöredezés és -roncsolás megelőzésére.

A termék természetes eredetű, védett molekulát tartalmaz és szándékosan úgy lett kifejlesztve, hogy mind a három alap problémára (megnyúlás-ellenállás  – rugalmasság – kopás-ellenállás), amelyek felelősek a haj hatáserősségéért és szépségéért, kifejtse jótékony hatását.

Sokoldalú és különleges összetétele miatt valamennyi szolgáltatásunkhoz használjuk a különféle hatások feljavítására, így például tartós hajfestésnél és hajegyenesítésnél, szőkítésnél, dauerolásnál, dauer spray használatánál, színezésnél, keratinos tartós hajegyenesítésnél és szerkezetjavításnál is.

További információkat és a pontos használati leírást itt találod: POWERPLEX


Decolorvit Nova szőkítő tréning

A résztvevők SAJÁT MODELLEN dolgoznak, hogy valóban ki is tudják próbálni a terméket, de kérés esetén tudunk ebben is segíteni! Illetve, ha ketten jöttök kollégáddal, akkor dolgozhattok közös modellen is.
Szőkítés után oktató fodrászunk segítségével színkorrekciót végzünk, és részletesen átbeszéljük ennek lépéseit is.

Decolorvit Nova:

Ultra erős szőkítőpor

Szőkítés 9 árnyalatig

Egyenletesen és fokozatosan szőkíti a természetes és a festett hajat is

Természetes színek, „sárga hatás” nélkül

Enzim komplex-el és meteorit porral dúsítva

 


 VÁLASZTHATÓ IDŐPONTOK: 
Június 20. 10.00 – 16.00
Június 26. 10.00 – 16.00
Június 27. 10.00 – 16.00
Július 11. 10.00 – 16.00

Az oktatásokon maximum 10 fő vehet részt, ezért érdemes minél előbb jelezned részvételi szándékodat!

 MIT HOZZ MAGADDAL? 
Saját modellt, akinek szőkíteni szeretnéd a haját
Festőköpenyt
Műanyag és fémvégű stílfésűt

 MIT BIZTOSÍTUNK? 
A Selective Professional teljes termékpalettája a rendelkezésedre áll majd.
Gumikesztyűt
Pvc beterítőt
Eszközöket (fólia, ecset, festőtál)

A képzés végén két nyelvű oklevelet állítunk ki.

 HELYSZÍN: 
Budapesti Oktató Stúdió,
1123, Nagyenyed utca 16.
20-as kapucsengő, 2. emelet.

 AZ OKTATÁS ÁRA:
15.000 Ft, melyből 5000 Ft levásárolható Decolorvit Nova kezdőcsomagra

Jelentkezni területi képviselődnél, vagy az alábbi űrlap kitöltésével tudsz:

  Név (kötelező)

  Email cím (kötelező)

  Melyik városban dolgozol? (kötelező)

  Melyik oktatásra jelentkezel? (kötelező)

  Hogyan szeretnél fizetni? (kötelező)
  ÁtutalássalSzemélyesen a területi képviselőnekSzemélyesen budapesti bemutatószalonunkban (Budagyöngye Bevásárló központ)

  Számlázási címed (kötelező)

  Kérdés, észrevétel, megjegyzés

  [recaptcha]

  További információk: oktatas@selective.hu

  You don't have permission to register

  Reset Password