fbpx
Fel

Vidal Sassoon, a bubi frizura megalkotója a fodrászat úttörője

A bubi frizura megálmodója, Vidal Sassoon zsidó származású szülők gyermekeként, 1928-ban született Londonban. Édesanyja egyedül nevelte őt és a kisöccsét, miután apja elhagyta őket egy másik nőért, amikor Sassoon még csak három éves volt. A gazdasági világválság keményen lesújtott Sassoon családjára is, rendkívüli szegénységben éltek, minek következtében anyjuk kénytelen volt beadni fiait egy árvaházba. Hat éven át éltek elszakítva édesanyjuktól a gyermekotthonban, egészen addig, amíg anyjuk újra nem házasodott, és így már megfelelő anyagi körülményeket tudott teremteni a gyerekek számára.

Sasson nem akart mindig fodrász lenni, inkább a katonai pálya vonzotta. 1948-ban harcolt is Izraelben, az arab-izraeli háborúban. Kapcsolata a katonasággal és a katonatársakkal élete végéig elkísérte, bőkezű támogatója volt a háborús veteránoknak. Édesanyja szerette volna, hogy nagyobbik fiából fodrász legyen, ezért kitanulta a fodrászmesterséget. Hatalmas tudásának, és a munka iránti alázatának köszönhetően már 26 évesen saját szalont nyithatott. A helység olyannyira aprócska volt, hogy a vendégek a lépcsőn ülve várták ki, hogy sorra kerülhessenek. Az első szalon sikereinek köszönhetően első lépésként nagyobb helységbe költöztette fodrász üzletét, majd ezután sorra nyitotta fodrász szalonjait eleinte Angliában, később pedig a világ különböző pontjain.

Szakértelmének híre hamar elterjedt, és a fodrászvilág első híressége vált belőle egészen rövid idő alatt. A híres színésznők, hercegnők, modellek egymásnak adták a kilincset a szalonjaiban, talkshow-k vendége volt, mindenki megismerte a nevét a világon, miközben az általa megalkotott bubi frizura világhírű lett. Elsöprő sikerű szalonjai után létrehozta a Sasson Academy hálózatot, ahol a legmagasabb szintű oktatásban részesülhetnek a fodrász tanulók. 2009-ben II Erzsébet angol királynő munkássága elismeréseként a Brit Birodalom parancsnoki rangjával tüntette ki a fodrász legendát. Nem csak fodrász volt, aki forradalmasította a hajvágást, hanem kiváló üzletember is. A Vidal Sassoon cég hajápolási termékek forgalmazásával foglalkozik, és a világon szinte mindenhol ismerik. Sassoon 1983-ban adta el a cégét, ami ezután is működött tovább, és megtartotta híres alapítója nevét.

Vidal Sassoon, a fodrász legenda 2012-ben halt meg leukémia következtében, de az általa kifejlesztett vágási technika a mai napig meghatározó szerepet tölt be a fodrász világban.

Vidal Sassoon különleges vágási technikája

De miért is volt ilyen forradalmi tehetség Vidal Sassoon? Nem hiába emlegetik a nevét olyan jelzők társaságában, mint a forradalmi, kiemelkedő, vagy a zseniális újító. Egészen az 1960-as évekig szinte egyetlen női frizura trend létezett. Magasra tupírozott haj, szoborszerű hatás a rengeteg hajlakknak köszönhetően, és persze az elmaradhatatlan dauer. Csak azt vágták le, ami kilógott, nem voltak formák, csak egyenes vonalak. Órákat töltöttek el a nők a búrák alatt várva, hogy a frizurájuk tökéletes legyen. Ez egy rendkívül hosszadalmas folyamat volt, és nem is lehetett otthon, egyszerűen elvégezni, Ez volt az a pont, ahol Sassoon forradalmasította hajvágást, és felülírt minden addigi trendet, és technikát. Megalkotta a „wash and go” frizurát.

A „wash and go” hajviselet a mosd meg, és menj elvén alapul. Olyan vágási technikát hozott létre, ami után nem kellett gondosan stylingolni a hajat, elég volt csak megszárítani, és máris tökéletesen állt viselőjének. Otthon is könnyen elkészíthető frizurát álmodott meg a nőknek, akiknek ezután nem kellett hosszú órákat a szalonok búrái alatt tölteni. Ahogy a 60-as években Mary Quant tervezőnő megalkotta a miniszoknyát, úgy Vidal Sassoon is forradalmasította a női hajviseletet a trendi, mint a könnyen kezelhető, rövid bubi frizura . Sassoon szerint a hajvágás olyan, mint az építészet. Rajongott a geometriai formákért, és ezeket előszeretettel alkalmazta is a hajvágási módszereiben. Igazi úttörő volt, egy valódi fodrász zseni, módszereinek hála nők millióinak életét változtatta meg szerte a világon.

Vidal Sassoon és Tim Hartley

Rengeteg tehetséges fodrász fordult meg a Sassoon Academy programban, köztük a ma élő egyik legnagyobb fodrászlegenda, Tim Hartley is. Tim a 70-es években jelentkezett a mester manchesteri szalonjába, ahol elsajátította a Sassoon vágási technikákat, és minden ismeretet, ami a későbbi sikerei alapjául szolgált. 35 éven töltött el a Sasson vállalatnál, ahol közvetlenül Vidal Sassoon mellett dolgozott, mint nemzetközi kreatív igazgató.

Ha szeretnél betekintést nyerni a Sassoon Academy trükkjeibe, és ellesni Tim Hartley saját, összetéveszthetetlen stílusát, akkor ott a helyed november 11-12.-én Budapesten a RaM Colosseumban. Vegyél részt ezen az egyedülálló fodrászati bemutatón, és ismerd meg a 2017-es Salon International minden újdonságát, és Tim Hartley legújabb kollekcióját!

 

További információkért a Tim Hartley Show-ról kattints az alábbi linkre!

https://selective.hu/esemeny/tim-hartley-show/

Szerző: Petrás Imola

-10 % KEDVEZMÉNY*

Iratkozz fel hírlevelünkre és szerezd

meg a -10 %-os kupont.

*A kiállítástól számított 30 napig érvényes.
Kizárólag egyszeri, online felhasználásra.

Sikeresen feliratkozott a hírlevélre

Hiba történt a kérés elküldése közben. Kérlek próbáld újra.

Selective Professional will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
You don't have permission to register

Reset Password

</