fbpx

A kosár üres!

Fel

TUDATOS HAJÁPOLÁS KISOKOS I.

 

A TÖKÉLETES SAMPON

 

A tudatos hajápolás egyik alap pillére a megfelelő termékválasztás. Nem bonyolult feladat, de ahhoz, hogy jól válasszunk, pár szempontot figyelembe kell vennünk.

Mi alapján válasszam ki a nekem megfelelő termék(ek)et? Mi történhet ha rossz terméket használok? Miért nem jó a gyakori hajmosás?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre találod meg itt a választ.

 

Bolti vagy professzionális?

A tudatos hajápoláshoz vezető első lépés, hogy pontosan tudjuk, hogy egy áruházi sampon is lehet számunkra jó -ha az körültekintően van megválasztva-, és az áruk is elsőre kedvezőbbnek tűnhet, de mindig alul maradnak a professzionális termékekhez képest. A professzionális termékek csupa olyan összetevőket tartalmaznak, melyek védik haj színét és állapotát, ráadásul sokkal koncentráltabbak, azaz egy-egy hajmosás alkalmával csak a töredéke fogy bolti társaihoz képest. Tehát hosszú távon nem csak a hajunknak, hanem a pénztárcánknak is sokkal jobban megéri, ha egy (elsőre) valamivel drágább professzionális terméket választunk.

Válasz: Professzionális

 


 

A sampon kiválasztása

A tudatos hajápolás nem csupán annyi, hogy jó minőségű termékeket használunk. Ennél sokkal több; tudjuk és értjük is, hogy hajunk és fejbőrünk állapota összefügg, valamint hogy mit, mire és hogyan kell használnunk.

 

 

1. szempont:

Van e fejbőrproblémánk (pl.: korpa, zsírosodás…)?

Azt már gyermekként megtanultuk, hogy mik az emberi szervezet optimális működéshez alapvető szükségletek; tápanyagok, víz és levegő. Ha ezekből a szervezet kevesebbhez jut, mint amennyire szüksége van, hiánybetegségek alakulnak ki.

A fejbőrben lejátszódó folyamatok is hasonlóak. Csak egészséges fejbőrből nőhet egészséges haj, azaz, ha valamilyen probléma van a fejbőrrel, probléma lesz a hajjal is, tehát mindenképpen a meglévő problémára kell először megoldást találni. Fontos a probléma beazonosítása, hiszen a nem megfelelő termékek használata, akár súlyosbíthatják is a jelenlegi tüneteket.

 

2. szempont:

Hajunk speciális igényei (pl.: vékony/vastag szálú haj, festett/természetes, vagy sérült, töredezett haj…stb)

Ha nincs probléma a fejbőrrel, akkor azon nincs is mit kezelni, fókuszálhatunk másra. A vékony szálú hajnak más igényei vannak, mint a vastag szálúnak, de a festett hajnak is más igényei vannak egy természetes hajhoz képest.

 

3. szempont:

Egyéb igények (pl.: téli/nyári időjárás…stb)

Ha jobban megfigyeljük, fejbőrünk és hajunk állapota nem állandó. A természettel együtt mi is változunk, ezért hajápolási rutinunkat is mindig kicsit igazítani kell. Télen csökken a levegő nedvességtartalma, drasztikus hőmérséklet ingadozásnak vagyunk kitéve, ami a legtöbbünknél a fejbőr kiszáradását okozza. Nyáron pedig az erős napsugárzás, sós és klóros víz a legnagyobb ellenségünk, ami ellen hajunkat és fejbőrünket is védeni kell. Éppen ezért a polcunkon, vagy éppen a kád szélén legalább 2 féle samponnak kell helyet fenntartani.

 


 

A sampon helyes használata

 

A kellő mennyiséget vigyük fel a nedves hajra és fejbőrre. Ujjbegyeinkkel, körkörös masszírozó mozdulatokkal képezzünk habot, majd alaposan öblítsük le.

Tilos az erős dörzsölés, vakarászás…stb., hiszen ezektől megsérülhet a fejbőr!

Gyakori hiba még, hogy hajmosás közben rányomunk még egy kis sampont a hajvégekre és jól átdörzsöljük. Ezt nem szabad! A hajvégek dörzsölésével sérüléseket idézhetünk elő a hajban. A habot csak finoman húzzuk le (mintha lófarokba készülnénk kötni a hajat) és tökéletesen tiszta eredményt kapunk.

Figyeld csak a fodrász kezét 🙂

 


 

Mi történik, ha rossz terméket használunk?

 

Sok jel utalhat arra, hogy nem a számunkra megfelelő terméket használjuk, ezek lehetnek elég apró, alig szembetűnőek, vagy éppenséggel lehetnek súlyosabbak is, de nem kell megijedni, nem fogunk az esti hajmosás után kopasz fejjel ébredni.

Ez első és legkevésbé feltűnő jel, hogy nincs szembetűnő változás. Hiába használjuk az adott terméket már hónapok óta, nem történik semmi.

Egy-egy rosszul választott termék okozhatja a meglévő tünetek felerősödését, vagy akár újak megjelenését is. Ilyen lehet például, ha eddig heti 1-2 hajmosás elég volt, most meg már a 3 is kevés.

Súlyosabb tünetek is megjelenhetnek, pl.: a fejbőr viszketése, hegesedés…stb. Ilyenkor azonnal abba kell hagyni az adott termék használatát!

 


 

Miért nem jó a gyakori hajmosás?

 

Tudatos hajápolóként tudjuk, hogy a gyakori hajmosás nem tesz jót a hajunknak és fejbőrünknek, heti 1-2 alkalom az ideális.

Testünk teljes bőrfelületén, így fejbőrünkön is található egy védőréteg, mely megóvja a bőrt a kiszáradástól, védelmet nyújt a kórokozókkal (gombák, baktériumok, vírusok) szemben, valamint biztosítja a bőr rugalmasságát és szerepet játszik a kémiai károsodások helyreállításában is. Ezt a vízből és zsírokból álló emulziót hidrolipid filmnek (vagy: savas védőköpeny) nevezzük. A hidrolipid réteg alapvető szerepet tölt be a bőr, így a hajas fejbőr megfelelő hidratációjának fenntartásában. Hajmosás során ezt a réteget egyszerűen lemosod, aminek következtében a fejbőr és a haj is kiszáradhat és töredezővé válhat.

Reset Password